Revfan

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search
Project Revfan
Automatisch aan- en uitschakelen afzuiging
Status Completed
Contact Juerd, thomas
Last Update 2024-07-01

Gebouwd op basis van een SHA2017-badge. Source van de app op https://badge.sha2017.org/projects/revfan (je moet __init.py__ hebben).

Revfan besluit op basis van de spacestate en luchtkwaliteit (CO2 en luchtvochtigheid) of de afzuiging aan of uit moet. Er wordt een bistabiel relais gepulst bij verandering van het besluit. Het relais is er eentje uit de HFE10-serie en zou motoren tot 5 HP (ca. 16 A) moeten kunnen schakelen, of resistieve belastingen van 50 A. De eerste fancontroller had kuren, deels door neppe mosfets uit China. Versie twee is iets anders ingericht:

De badge wordt gevoed door de 12V adapter via een klein dc-dc convertertje. Het relais wordt geschakeld door een ULN2003A darlington array. Om er voor te zorgen dat de relaisspoelen niet constant gevoed kunnen worden als de badge crasht, en om back-emf nog verder te minimaliseren, wordt de relais niet direct gevoed van de 12v adapter. In plaats daarvan wordt er via een 500R weerstand een dikke 16V 10000uF condensator opgeladen, welke het energiereservoir is dat de ULN2003A voedt en genoeg kan leveren om de relais een keer te schakelen. De condensator dumpt z'n hele lading over de spoel, waarna er geen noemenswaardige stroom meer kan blijven lopen naar de schakeling, dankzij de 500R weerstand. Als het schakelsignaal weer weg is laadt de elco langzaam (tien seconden oid) weer op. De schakeling kan dus niet meer dan een paar keer per minuut schakelen, maar dat is bij deze toepassing niet erg.

Let op: omdat er enkelpolig geschakeld wordt en dat ofwel de fase ofwel de nul kan zijn (afhankelijk van de orientatie van de schuko), is de fan niet met een contactdoos en contactstop aangesloten, maar vast bedraad.

Besluitvorming

Elke trede in een CO2-waardetabel (ten tijde van schrijven 500, 900, 1200, 1500 PPM) geeft een pluspunt. Elke trede in een luchtvochtigheidstabel (ten tijde van schrijven 34, 38 %) geeft een minpunt. Ook een open space geeft een minpunt. Wanneer het totaal van de plus- en minpunten positief is, wordt de ventilator ingeschakeld. Is de totaalscore negatief, dan wordt ie naar 0 (= uit) geforceerd.

Sinds de corona-pandemie hebben we meer geleerd over CO2. Vraaggestuurd ventileren is onnodig risico lopen als je pas vanaf een hoge waarde begint te ventileren, 800 PPM is al hoog, en luchtvochtigheid is ondergeschikt aan verse lucht. De ventilator staat nu aan als er iemand ingecheckt is, of als de CO2 boven de 450 PPM is (op een meter die ca. 50 PPM omlaag afwijkt, dus feitelijk rond de 500 PPM) voor naloop na het sluiten van de space.

Aansluitingen controller

Zie ook