IRC

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search

Libera.chat #revspace

  • Server: irc.libera.chat
  • Poort: 6697 (TLS inschakelen!)
  • Kanaal: #revspace

Als je geen IRC-client-software hebt, kun je de webchat gebruiken vanuit je browser.

Language

The primary language on our IRC channel, much like at the space itself, is Dutch. But many people will happily switch to English if you like, and it's perfectly acceptable to mix languages.

Wat is IRC?

IRC, of Internet Relay Chat, is een van de oudste nog actief gebruikte chatprotocollen op het internet. Het wordt normaliter gebruikt met IRC-clients die verbinden met IRC-servers die in IRC-netwerken verenigd zijn. Als zeer open protocol schrijft IRC geen specifiek programma voor, dus je kunt kiezen uit veel verschillende, die allemaal net iets anders werken. Als je dat te veel werk vindt, kun je dat allemaal overslaan en de webchat gebruiken. Maar als je wel een volledige IRC-client gebruikt, heb je veel meer functionaliteit, wat wel zo prettig is voor langdurige sessies. De meeste ervaren IRC-gebruikers laten hun IRC-client 24/7 verbonden!

Voor de IRC-newbies onder ons: in tegenstelling tot de meeste nieuwere chattechnologie, is IRC een vluchtig "je had er bij moeten zijn"-ding. Je kan niet teruglezen wat er is gezegd voordat je zelf het kanaal binnenkwam. Om mee te praten moet je daadwerkelijk aanwezig zijn en om een antwoord te kunnen lezen moet je aanwezig blijven. Dus heb geduld; geeft er niemand antwoord, kom dan een andere keer terug en probeer het opnieuw.

IRC-clients

Er zijn letterlijk vele honderden IRC-clients waar je uit kunt kiezen. De meest populaire open source clients zijn:

Browser
  • webchat (aangeraden voor beginners)
Grafisch
Terminal-gebaseerd

Matrix

Je kunt ons IRC-kanaal ook via Matrix bereiken (https://matrix.to/#/#libera_#revspace:pixie.town). Daarvoor heb je een Matrix-account nodig die je ergens kunt aanmaken, of zelf kunt hosten. https://matrix.org en https://fairydust.space hebben open registratie.

NickServ (en andere Libera-gebruikers) kun je query'en door een DM te sturen naar @libera_USERNAME:pixie.town, en andere Libera IRC-kanalen kun je joinen via #libera_#CHANNEL:pixie.town.

Zijkanalen

Ons IRC-kanaal is er primair voor de gezelligheid. Omdat het dan onhandig is als een actueel onderwerp weken lang (of zelfs nog langer) de gemoederen bezig houdt, wordt er soms een zijkanaal gestart voor mensen die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen. Op dit moment zijn dat:

Actief:

  • #revspace-corona over de pandemie
  • #revspace-oorlog over de invasie in Oekraïne

Niet meer zo actief, maar beschikbaar voor wie wil:

  • #revspace-[on]recht over zaken als wooncrisis, financiële kloof, etc.
  • #revspace-politiek over politieke partijen
  • #revspace-murica over de USA (vooral politiek)

Bots

In het algemeen staan we niet heel positief tegenover extra bots in het kanaal. We hebben de vaste bot, bar (tevens publieke chat-terminal op de space; it's complicated), die met allerhande notificaties en commando's de fysieke space aan IRC verbindt. Je kunt daar extra functionaliteit aan toevoegen, maar we houden dat graag beperkt tot dingen die ook daadwerkelijk nuttig zijn voor de space.

Specifiek zijn we niet op zoek naar "utility" bots met allerlei "handige" tooltjes; de meningen over hoe handig dat is, zijn verdeeld. Wil je zo'n bot voor eigen gebruik, maak er dan ook een eigen kanaal voor.

Logs en privacy

Het kanaal is openbaar, maar wat er besproken wordt is alleen bedoeld voor anderen in het kanaal.

Net als de space zelf is ons IRC-kanaal in principe voor iedereen toegankelijk. Dat wil niet zeggen dat gesprekken openbaar bedoeld zijn; je had er bij moeten zijn. Vraag eerst even toestemming voordat je iets uit een gesprek met anderen deelt. Als je IRC-client logs opslaat, heb je de verantwoordelijkheid om de systemen waar die logs op staan goed te beveiligen.

Echter, je moet ook weer niet de illusie hebben dat het kanaal geschikt is voor zeer gevoelige privézaken. Er zijn altijd meer dan 100 mensen verbonden die allemaal mee kunnen lezen. Deel vooral geen privédingen van anderen!

Cloaks

Deelnemers kunnen een cloak aanvragen.