FAQ

From RevSpace
Jump to navigation Jump to search

Deze FAQ

Worden deze vragen echt zo frequently asked?
Sommige wel...
Waarom een FAQ? Alle informatie staat toch al op de site?
Vanwege het vermoeden dat een FAQ beter gelezen wordt dan de rest. Overigens, nu we toch je aandacht hebben: lees het Reglement ook eens een keertje door.

English

Why is the site part English, part Dutch?
The main official information is in Dutch because that's easier for a large part of our target audience, and to make clear that at our hackerspace, the primary spoken language is also Dutch. Although we like to think that we speak and understand English pretty well, participation went up noticeably when we started doing the main things in Dutch. Some pages, especially project pages, are in English because the author prefers it for personal reasons, or to reach a larger online audience.
But why are there so few translations?
Translating is a lot of work and translations tend to get outdated. Besides, there are several automated translation services that work reasonably well, so it's not really necessary.
Can I get around at RevSpace, if I don't speak any Dutch?
Yes, practically everyone will understand you if you speak English. It does help a lot to bring a device that is capable of translating labels, although most boxes and bins are transparent or open. We have several regular participants who do not speak Dutch.
Is it considered rude to speak a different language?
At RevSpace, it is socially acceptable to speak any language you prefer, as long as you're not doing so to intentionally exclude other people.
I want to learn Dutch, but people keep answering in English!
They're not trying to be rude. Many Dutch people love to practice speaking English, and the ones that are fluent have a tendency to pick the most efficient language. But if you want to learn Dutch by immersion, simply explain to people that you prefer to speak Dutch, and most people will happily switch over.

Hackerspaces

Wat is een hackerspace?
Een werkplaats en ontmoetingsplaats speciaal voor hackers, die door de bezoekers wordt opgebouwd en onderhouden. Omdat de ruimte ("de space") specifiek bestemd is voor hackers, kunnen de deelnemers er 24/7 (of bijna 24/7) terecht.
Wat is hacken dan?
Zoveel hackers, zoveel definities. Een aantal: 1. Het omzeilen van (kunstmatige) beperkingen in technische systemen. 2. Op creatieve wijze meer doen met techniek dan de makers zelf hadden bedacht, het opzoeken van de grenzen van het mogelijke en het verkennen van de ethische en maatschappelijke consequenties van de ontdekte mogelijkheden. 3. Naar behoeven aanpassen. 4. Meubels maken met een bijl. Enzovoort, enzovoort...
Maar hacken is toch illegaal inbreken in computers?
Hacken hoeft niks te maken hebben met inbreken, en als je wel aan het inbreken bent, hoeft dat niet illegaal te zijn (bijvoorbeeld als je toestemming hebt van de eigenaar).
Houden ethische hackers zich altijd aan de wet?
Dat verschilt per hacker. Sommigen willen nooit de wet overtreden, sommigen vinden dat de wet niet goed genoeg is. Maar het is belangrijk om te vermelden dat de meeste vormen van hacken helemaal niet strafbaar zijn. Er bestaan wel criminele hackers, maar vermoedelijk komen die nauwelijks bij hackerspaces.
Gebeuren er nou illegale dingen bij hackerspaces, of niet?
Waarschijnlijk niet. Om het zeker te weten zouden we intensief moeten monitoren en surveilleren. Dat willen we niet, want zo'n inbreuk op de privacy van onze deelnemers staat haaks op onze principes. We gaan ervan uit dat onze bezoekers goede bedoelingen hebben. Bovendien zijn wij niet echt getraind in de juridische aspecten.
Zijn er nog andere hackerspaces in Nederland?
Ja, zie https://hackerspaces.nl/ voor een overzicht. Elke hackerspace is weer anders, maar het komt vaak voor dat de diverse hackerspaces samenwerken, en menig hacker is bij meerdere spaces ingeschreven.
Hoe zit de organisatie in elkaar?
In Nederland worden de meeste hackerspaces gefaciliteerd door een stichting. Het bestuur beheert de bankrekening en bepaalt de hoofdlijnen. De dagelijkse gang van zaken is informeel en wordt door de deelnemers (mensen die contributie betalen) zelf georganiseerd.
Hoe worden hackerspaces gefinancierd?
In principe met de maandelijkse contributie van deelnemers/leden. Er zijn ook mensen die regelmatig doneren. In tegenstelling tot sommige andere hackerspaces, accepteert RevSpace in principe geen sponsoring (wel donaties!) en zijn we niet afhankelijk van subsidies.
Wat is het verschil tussen een hackerspace en een makerspace?
Makerspaces gaan om het maken van nieuwe dingen (eventueel van hergebruikte materialen), terwijl hackerspaces zich daarnaast ook richten op minder tastbare dingen zoals burgerrechten en informatieveiligheid. Vrijwel alle maker-dingen kun je bij een hackerspace of een makerspace doen, maar voor de hackerspecifieke zaken moet je toch echt bij een hackerspace zijn.
Thuis heb ik ook veel gereedschap. Waarom is mijn garage dan geen hackerspace?
Als er meerdere mensen in jouw garage samenkomen om te hacken, je inschrijvingen accepteert en ook sleutels uitgeeft waarmee mensen 24/7 naar binnen kunnen, er regelmatig workshops worden gehouden en jullie je naast fysieke dingen ook richten op andere hackeronderwerpen, kun je je garage best een hackerspace noemen.

Voor buitenstaanders

Waar vind ik een hacker voor een klusje?
Probeer een vacaturewebsite of zoiets. In ieder geval niet bij ons op de space, want wij komen daar niet om werk te zoeken.
Accepteren jullie ook donaties?
Geld kunnen we heel goed gebruiken. Gereedschap, als we het nog niet hebben, vaak ook wel. Courante (digitale) elektronica is ook fijn om op voorraad te hebben. Maar aan oude brommers, magnetrons, kapotte printers en autoradio's hebben we niet zo veel. Wie een hele partij computers kwijt wil, kan die wel aan ons geven; wij hergebruiken zoveel mogelijk zelf en zorgen voor goede recycling van de rest. En verder hebben we nooit genoeg netstroomadapters van 5 volt en 12 volt!

Deelnemerschap

Is deelnemerschap verplicht?
Nee, RevSpace is gratis toegankelijk voor alle hackers, ongeacht of ze zich inschrijven als deelnemer. Echter, na inschrijving kun je een sleutel krijgen en zelf je openingstijden bepalen.
Moet je een hacker zijn om deelnemer te kunnen worden?
Op zich niet, maar onze definitie van hacken is heel ruim en er is best een kans dat wij jou wel een hacker vinden, ondanks dat je daar zelf anders over denkt.
Wat is de contributie?
Deelnemers betalen 32 € per maand. Deelnemers onder de 18 betalen 20 € per maand.
Wat krijg je daarvoor?
Deelnemers betalen mee aan de faciliteiten die de space biedt. Ze kunnen een sleutel krijgen en 24/7 op de space terecht. Je mag als deelnemer (binnen bepaalde grenzen) gereedschap en projecten op de space achterlaten. En je krijgt toegang tot de mailinglist voor deelnemers. Tot slot mag je als deelnemer tot 22 € rood staan in het betaalsysteem.
Hoe kan ik me inschrijven? (onder de 18)
Als je de space een paar keer hebt bezocht en je wilt je inschrijven, kun je vragen om een inschrijfformulier. Die moet je laten ondertekenen door je ouder of voogd. Vervolgens kun je je bij een bestuurslid melden. Zorg dat je 20 € bij je hebt om de eerste maand contributie meteen te kunnen betalen.
Hoe kan ik me inschrijven? (18+)
Als je de space een paar keer hebt bezocht en je wilt je inschrijven, kun je tijdens onze openingstijden bij een bestuurslid terecht. Praktisch elke dinsdagavond is er wel iemand van het bestuur, maar op andere dagen vaak ook. Zorg dat je 47 € bij je hebt, of dat je die mobiel kunt overmaken naar onze rekening. 32 € daarvan is voor de eerste maand contributie, de resterende 15 € is borg voor een sleutel.
Ik wil geen deelnemer worden maar wel financieel m'n steentje bijdragen. Kan ik me inschrijven als donateur of "vriend van de space"?
Vriendschap is gratis, maar als je ons geld wilt geven: ja, heel graag! Ons rekeningnummer staat op de site en bij de bar staat een geldkistje waar je anoniem geld kunt achterlaten. Bedenk wel dat we er, behalve dankbaarheid en de belofte dat we het geld goed zullen gebruiken, weinig voor terug kunnen geven. Wil je de voordelen van deelnemerschap, dan zul je je toch echt deelnemer moeten worden.
Hoe kan ik me uitschrijven?
Het liefst per e-mail aan het bestuur. We vinden het fijn als je laat weten waarom je geen deelnemer meer wilt zijn. Overigens: als het niet lukt om de maandelijkse contributie te betalen, neem dan ook even contact op. Uitschrijven om financiele redenen is vaak niet nodig als je actief de space wilt blijven bezoeken; we regelen wel wat.
Wat is de opzegtermijn?
De contributie wordt betaald per hele kalendermaand, maar je kunt per direct uitschrijven als je dat wilt. Reeds betaalde contributie krijg je niet terug, de 15 euro sleutelborg wel. Sommige vertrekkende deelnemers besluiten hun sleutelborg te doneren aan de stichting en houden hun sleutel (iButton) als aandenken.
Ik heb me bedacht en wil me toch weer opnieuw inschrijven, kan dat?
Ja, maar uitschrijven en inschrijven is voor ons wel werk, dus hopelijk blijf je nu wat langer... :-)
Waarom hebben jullie het over "deelnemers" in plaats van "leden"?
Omdat Stichting Revelation Space geen vereniging is, gebruiken we ook geen verenigingsterminologie. We hebben ook geen ALV, maar een deelnemersvergadering.
Wie zijn jullie huidige deelnemers? Hoe oud zijn ze? Mannen of vrouwen? Waar komen ze vandaan? Zijn het allemaal autisten? Hoe lang is de gemiddelde unixbaard? Hebben ze zwarte of zilverkleurige laptops?
Wij vinden deze dingen niet zo belangrijk. Iedereen die zich gedraagt, is bij ons welkom! Kom je ook?

Opruimen

Is er een corveerooster?
We hebben geen verplicht corvee. Iedereen moet dies eigen werkplek opgeruimd en schoon achterlaten, en helpen met de dingen die iemand anders is vergeten. Daarnaast hebben we een corveerooster voor betaalde schoonmaak; zie Schoonmaakbounties.
Tafel schoonmaken of niet?
In principe altijd, want zelfs een blikje of Mateflesje laat kringen achter. Rugtassen die op de tafel worden gezet zijn waarschijnlijk eerder op de vloer geweest, etcetera. In het algemeen staat er een fles schoonmaakmiddel met een doekje klaar, en is het schoonmaken van de tafel als je vertrekt minder dan 1 minuut werk.
Waar liggen de schoonmaakspullen?
Bij het gereedschapbord in de buurt, centraal in de space. In de keuken vind je schoonmaakdingen boven het aanrecht en in de kast.
Wie doet de afwas?
Wie dingen vies maakt, moet ze ook weer schoonmaken. Als je in je eentje gebruik hebt gemaakt van servies, moet je het dezelfde dag schoon en droog opbergen. Wanneer een groep samen heeft gegeten, is het gebruikelijk om de taken te verdelen.
Wie doet de was?
Degene die ontdekt dat de wasmand vol begint te raken. We hebben een eigen wasmachine die de was ook weer droogt.
Wie vult de koelkast bij?
Iedereen!

Gereedschap

Van wie is al dat gereedschap?
Het meeste is eigendom van de space. Sommige dingen zijn in bruikleen gegeven door deelnemers en voorzien van een eigendomssticker.
Is alle gereedschap veilig?
Nee. We hebben ook gereedschap waar je specifieke kennis of vaardigheid voor nodig hebt om het veilig te kunnen gebruiken. Daarnaast wordt ons gereedschap niet gekeurd. Gebruik je eigen verstand om te bepalen of je voldoende weet en kunt.
Mag ik gereedschap lenen?
Nee, want RevSpace heeft daarvoor te veel deelnemers en we hebben slechte ervaringen met gereedschap uitlenen. Als iets wordt uitgeleend, zul je net zien dat iemand anders het ook nodig heeft. We maken alleen uitzonderingen voor hacker-evenementen, en dat moet altijd in overleg met het bestuur.
Mag ik dan op de space dingen voor thuis maken, ook al heeft 't echt niks met hacken te maken?
Ja, dat mag.
Wat moet ik doen als ik iets stuk heb gemaakt?
Even mailen naar de mailinglist of het bestuur. Leg uit wat er is gebeurd. Als het je eigen schuld was: koop zo snel mogelijk een vervanging. Als het onze schuld is: sorry.
Wat moet ik doen als ik iets niet kan vinden?
Eerst: beter zoeken en mensen vragen of ze willen helpen met zoeken. Als je het dan nog niet kunt vinden, mail dan naar de mailinglist of het bestuur. We hebben bijna alles al, maar we vinden het ook leuk om nieuw gereedschap te kopen als het nuttig is voor veel van onze deelnemers.

Regels

Waar staan de regels?
In het Reglement.
Waarom geen alcohol?
Deelnemers mogen gerust wat alcohol meenemen en zelf gebruiken, maar vanwege de veiligheid en de sfeer verwachten we dat je de hoeveelheid heel beperkt houdt. Alcohol verstrekken is wettelijk gezien heel lastig: alle drinken uit de koelkast wordt bij ons verkocht via zelfbediening. Daarbij kunnen we de verplichte leeftijdscontrole niet doen, en we hebben ook geen personeel met de verplichte diploma voor "Sociale Hygiene". Tot slot hebben we geen tapvergunning. Bezoekers moeten ook niet zomaar alcohol verstrekken aan andere bezoekers, want dezelfde regels blijven gelden en de stichting kan erop worden aangekeken.
Maar waar moet ik dan flux mee wegpoetsen?
Bovenstaande gaat over alcoholische dranken, niet over zuivere of schoonmaakalcohol... Hint: de isopropanol staat niet in de koelkast.
Mag ik de wet overtreden bij RevSpace?
De wet overtreden mag nergens, da's het hele idee van een wet... Maar wat ons betreft is dit iets tussen jou en de overheid, waar wij helemaal niks mee te maken willen hebben. Val andere bezoekers en het bestuur er dus niet mee lastig.
Waarom is er geen minimumleeftijd?
Kinderen ontwikkelen zich niet allemaal precies hetzelfde op dezelfde leeftijden. We willen degenen die verder zijn in hun ontwikkeling, niet hinderen met kunstmatige beperkingen. Wat dat betreft: we hebben ook geen maximumleeftijd.
Waarom moet ik andermans troep opruimen?
Technisch gezien is het niet verplicht, maar we verwachten het wel van je. Iedereen vergeet wel eens wat, en de enige manier om te voorkomen dat het uit de hand loopt, is de space altijd netter achterlaten dan je 'm aantrof.
Kan er voor mij een uitzondering gemaakt worden op regel n?
Heel misschien. Stuur een e-mail naar het bestuur met goede argumenten, dan zullen we erover nadenken.

Activiteiten

Wat kost deelname aan een activiteit?
We proberen alle workshops en lezingen gratis toegankelijk te houden. We vragen wel om een donatie, maar dat is geheel vrijwillig. Bij sommige workshops moet een "kit" van onderdelen worden gekocht om aan de workshop mee te kunnen doen. Deze kits worden tegen kostprijs (afgerond) verkocht.
Kan mijn workshop/lezing/evenement bij RevSpace worden gehouden?
Als het met hacken te maken heeft, vrij toegankelijk is voor al onze deelnemers, niet commercieel van aard is, en je je netjes aan al onze regels houdt, waarschijnlijk wel. Wel moet er minstens een deelnemer van de space bij het gehele evenement aanwezig zijn. Neem contact op voor overleg.
Wat kost het om een evenement bij RevSpace te organiseren?
We gaan ervan uit dat de organisator geen commerciele bedoelingen heeft, en wij hebben als stichting ook geen commerciele bedoelingen. Als het evenement aansluit bij ons doel (kennis delen), kan het wat ons betreft met gesloten beurs. Echter, omdat er altijd een deelnemer van RevSpace bij aanwezig moet zijn, kan het zijn dat je diegene moet omkopen. Een geschikt tarief is € 75 per uur, maar als je een tof evenement organiseert kun je wellicht iemand vinden die er alleen een reiskostenvergoeding voor hoeft :-)
Hoe organiseer je een evenement?
Zie Organizing Events voor een uitgebreide handleiding met veel tips.